Wiadomości

Wtorek, 17 maja 2022

22 maja - Europejski Dzień Walki z Otyłością

22 maja - Europejski Dzień Walki z Otyłością

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Nadwagę i otyłość definiuje się jako nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tłuszczu, które stanowi zagrożenie dla zdrowia. Wskaźnik masy ciała (BMI) powyżej 25 uważa się za nadwagę, a powyżej 30 za otyłość. Problem urósł do rozmiarów epidemii, a ponad 4 miliony ludzi umiera każdego roku z powodu nadwagi lub otyłości.

 

 

Otyłość to jedna z najczęstszych chorób, na którą cierpią ludzie niezależnie od wieku i płci. Jest nazywana chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Problem ten coraz częściej dotyczy nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci i młodzieży.

W tej chwili na świecie nadwagę lub otyłość ma ponad połowa dorosłych i jedna piąta dzieci.W Polsce problem dotyczy 20% dorosłych, a osób z nadwagą i otyłością jest ponad 50%.

Główną przyczyną narastania tego problemu jest rosnąca popularność fast-foodów i brak aktywności fizycznej.

Niestety to często sami rodzice utrwalają nieprawidłowe wzorce odżywiania i przekazują niezdrowy styl życia swoim dzieciom.

Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży jest szczególnie ważne. Warunkuje prawidłowy rozwój, nie tylko fizyczny, ale też psychiczny i emocjonalny, wpływa na zdolność uczenia się, koncentrację i zapamiętywanie. Jest też  bardzo ważnym elementem profilaktyki różnych chorób.

 Niestety, badania  prowadzone przez ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wykazały, że polska młodzież nie odżywia się najlepiej.  Dietetycy wykonywali pomiary antropometryczne, oceniali sposób żywienia uczniów, a także udzielali bezpłatnych, indywidualnych porad dla grupy uczniów, u których zdiagnozowano problemy z masą ciała.

Jak wynika z przeprowadzonych badań , ponad 40% uczniów wychodzi do szkoły bez śniadania, zaś w ich diecie brakuje świeżych warzyw i owoców. Mleko i produkty mleczne spożywa codziennie 60% młodzieży (dziewczęta rzadziej niż chłopcy), a ciemne pieczywo - nieco ponad 40%. Ryby są w cotygodniowym jadłospisie jedynie połowy badanych uczniów.

Żywność typu fast food spożywa częściej niż dwa razy w tygodniu co piąty nastolatek, a regularnie 57% pije słodkie napoje. 44% uczniów sięga po słodycze częściej niż raz dziennie. 

Wyniki badań są dowodem na potrzebę prowadzenia szerokich działań w zakresie dietoprofilaktyki otyłości.

 W działania te powinny zaangażować się nie tylko rządowe instytucje publiczne, ale również przemysł spożywczy.

Spożywanie kalorycznych przekąsek takich, jak chipsy i słodycze, fast foodów czy wysokosłodzonych napojów nie sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Wysokokaloryczna dieta, przetworzona żywność bogata w tłuszcz (którego nota bene nie widzimy), słodycze, którymi lubimy „zajadać” stres i nudę, siedzący tryb życia sprawiają, że liczba osób z nadwagą i otyłością z dnia na dzień rośnie.

W połączeniu z brakiem aktywności fizycznej stanowi to poważne zagrożenie dla organizmu.

Otyłość jest przyczyną chorób układu krążenia, niektórych nowotworów(nowotwór trzustki, nerek, jelita grubego, prostaty czy rak piersi), chorób nerek, wątroby i naczyń żylnych oraz zwyrodnienia całego układu kostno-stawowego, nadciśnienie i miażdżyca, dodatkowo u osoby z poważną nadwagą wzrasta także ryzyko wystąpienia udaru oraz zawału, a także cukrzycy typu II.

Redukcja masy ciała i zmiana nawyków żywieniowych oraz stylu życia to najprostsze metody walki z otyłością.

Wyjątkowo duża otyłość może prowadzić nawet do niepełnosprawności.

Otyłość można zdiagnozować za pomocą kilku wskaźników tj.:

 - obwodu talii (OT),

- wskaźnika mA asy ciała (BMI –Body Mass Index),

 - wskaźnika talia-biodra (WHR –Waist to hip ratio).

Trzeba pamiętać, że każdy zrzucony kilogram odciąża serce!

Niestety sytuacja związana z problemem nadwagi, otyłości w lawinowym tempie narasta wśród dzieci i młodzieży.

Problemu otyłości nie można z pewnością bagatelizować, nie każdy jest jednak w stanie poradzić sobie z nim samodzielnie.

Próby odchudzania za pomocą tzw. diet-cud, które obiecują pozbycie się dużej ilości kilogramów w krótkim czasie, kończą się często efektem jo-jo i kolejnym przyrostem wagi. Włączenie odpowiedniej diety bogatej w warzywa i owoce to podstawa zmian.

Lekarz lub dietetyk mogą pomóc we wprowadzeniu odpowiedniej diety.

Do tego obowiązkowo aktywność fizyczna.

Aktywny tryb życia dodatkowo przynosi wymierne korzyści. Poranna gimnastyka, długie spacery, ćwiczenia aerobowe podnoszą wydolność serca i ogólną sprawność ruchów.

Zawstydzanie osób grubych pogłębia problem

Prawdą jest to, że otyłość jest niebezpieczną chorobą. Jej konsekwencją mogą być różne schorzenia i choroby. A o czym nie mówi się tak często, także problemy zdrowia psychicznego. Osoby mierzące się z problemem otyłości mają częściej niską samoocenę, poczucie własnej wartości i pewności siebie oraz podwyższony poziom lęku i stresu. Dlaczego? Bo grube osoby szczególnie muszą mierzyć się z oceną publiczną.

Jak można zmniejszyć nadwagę i otyłość?

Nadwadze i otyłości, a także związanym z nimi chorobom można w dużej mierze zapobiec. 

Na poziomie indywidualnym należy przede wszystkim:

ograniczyć spożycie energii z tłuszczów i cukrów;

zwiększyć spożycie owoców i warzyw, a także roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów;

pamiętać o regularnej aktywność fizycznej (60 minut dziennie dla dzieci i 150 minut w ciągu tygodnia dla dorosłych).

ZAŁĄCZNIKI

Otyłość i dzieci i młodzieży -PORADNIK DLA RODZICÓW

https://imid.med.pl/images/do-pobrania/fimid-poradnik-web.pdf